YB Bahar dan YB Raven Kumar Spot Check Sungai Masai Berbau Dan Berwarna Hitam.

YB Baharudin Taib, ADUN Permas merangkap Timbalan Ketua UMNO Bahagian Pasir Gudang, bersama-sama YB Raven Kumar Krishnasamy, EXCO Kerajaan Negeri Johor, telah menjalankan spot check mendalam terhadap Sungai Masai yang dilaporkan berwarna hitam dan berbau busuk.

Yb Bahar Dan Yb Raven Kumar Spot Check Sungai Masai Berbau Dan Berwarna Hitam. - Berita
YB Bahar dan YB Raven Kumar Spot Check Sungai Masai Berbau Dan Berwarna Hitam. - 2, UMNOPG

Jabatan Alam Sekitar Negeri Johor telah mengambil inisiatif untuk menjalankan pengukuran kualiti air sungai secara in-situ dengan menggunakan alat YSI, dan keputusan bacaan Dissolved Oxygen (DO) yang diperolehi menunjukkan nilai rendah, iaitu hanya 2.42 mg/L.

Lawatan mereka ke kawasan tersebut menyaksikan pemantauan sepanjang Sungai Masai, dan punca terhampir bagi pencemaran sungai itu dikesan di Loji Kumbahan Taman Bukit Dahlia. Pemantauan melalui penggunaan drone di sepanjang Sungai Masai mendapati terdapat pelepasan air berwarna hitam yang berasal dari Loji Taman Bukit Dahlia.

Kedua-dua pemimpin ini mengambil kesempatan untuk mengingatkan pentingnya menjaga alam sekitar dan keperluan segera mengatasi masalah pencemaran ini. Tindakan lanjut dijangka akan diambil oleh kerajaan negeri bagi mengatasi isu pencemaran Sungai Masai ini dan menjaga kualiti air yang lebih baik bagi komuniti tempatan.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top