Laluan Khas Pelajar Aliran Agama, Huffaz Dan Lepasan Maahad Tahfiz Ke Politeknik Seluruh Malaysia

Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) Malaysia sedang mempertimbangkan untuk membuka laluan khas ke politeknik dan program Pendidikan dan Latihan Teknikal dan Vokasional (TVET) di bawah kementerian itu kepada pelajar aliran agama, para huffaz (penghafal Al-Quran), dan lepasan Maahad Tahfiz al-Quran. Menterinya, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, mengumumkan langkah ini dalam perbahasan usul Kajian Separuh Penggal Rancangan Malaysia ke-12 (KSP RMK12) bagi KPT di Dewan Rakyat pada Isnin.

Menurut beliau, cadangan ini bertujuan untuk memberikan peluang lebih besar kepada pelajar dari latar belakang agama untuk mengikuti pengajian TVET di semua politeknik yang berada di bawah KPT. Beliau turut menjelaskan bahawa inisiatif ini selaras dengan Dasar Pendidikan Tahfiz Negara (DPTN) dan prinsip Malaysia MADANI yang mengedepankan nilai-nilai unggul dalam diri untuk disatukan dengan kemahiran terbaik.

Selain itu, KPT juga sedang merangka pelan transformasi politeknik yang dijadualkan untuk dilancarkan akhir tahun ini. Mohamed Khaled Nordin mengumumkan bahawa terdapat peningkatan sebanyak 20 peratus dalam jumlah penuntut yang telah diterima ke dalam program TVET di politeknik pada tahun ini, mencapai jumlah 20,520 orang berbanding 16,962 orang pada tahun sebelumnya.

Beliau juga menyatakan bahawa bagi semua program TVET yang dikelolakan oleh KPT, sebanyak 79.6 peratus daripada tempat yang tersedia telah diisi dengan jumlah enrolmen semasa, dengan jumlah pelajar keseluruhan mencapai 144,816 orang.

Cadangan ini diharapkan akan membuka lebih banyak peluang pendidikan dan pelatihan kepada pelajar berlatar belakang agama dan mendukung pertumbuhan sektor TVET di Malaysia.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top