Ziarah Kasih Yayasan Pasir Gudang Di Taman Flora Height

Yayasan Pasir Gudang bersama YB Tuan Haji Baharudin bin Mohamed Taib, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Permas yang juga merangkap Pengerusi Yayasan Pasir Gudang, telah menyantuni dua orang pesakit kronik di kawasan Taman Flora Height.

Salah seorang penerima, Puan Nurul Atikah binti Sarmani (32 tahun), yang tinggal di Jalan Seroja 2, Taman Flora Height, telah menderita sakit kencing manis kronik sejak tahun 2018 dan sakit tulang belakang sejak tahun 2020. Beliau menceritakan bahawa beliau telah menjalani pembedahan untuk membuang tulang L2-L3, tetapi pembedahan tersebut terpaksa dihentikan pada separuh prosedur pemasangan skru kerana berlaku komplikasi dalaman semasa pembedahan. Akibatnya, beliau terjatuh dalam koma selama tiga hari di hospital.

Selanjutnya, Yayasan Pasir Gudang melakukan lawatan ke Rumah Pangsapuri, Blok 9, Taman Flora Height, dan bertemu dengan Puan Normala binti Mohd Noor (55 tahun), yang menghidap sakit kencing manis kronik sejak tahun 2021. Menurut maklumat yang dikongsi oleh beliau, penyakit kencing manis ini telah menyebabkan beliau menghadapi kesukaran dalam pergerakan untuk menjalankan aktiviti harian dan membantu suaminya dalam perniagaan air kelapa dan buah-buahan.

Yayasan Pasir Gudang, bekerjasama dengan YB Tuan Haji Baharudin bin Mohamed Taib, telah mengambil inisiatif untuk memberikan sokongan dan bantuan kepada kedua-dua individu yang menghadapi cabaran ini. Yayasan akan menyediakan bantuan kewangan untuk menampung kos rawatan dan penjagaan bagi keadaan kronik Puan Nurul Atikah. Selain itu, Yayasan juga berhasrat untuk menyediakan Puan Normala dengan peranti bantuan mobiliti seperti kerusi roda untuk meningkatkan kemandirian dan kemudahan pergerakannya.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top