Umat Islam Di Malaysia Sambut Aidiladha 29 Jun

Umat Islam di Malaysia akan menyambut Aidiladha pada 29 Jun ini, menurut Penolong Setiausaha Majlis Raja-Raja, Datuk Mohd Aseral Jusman. Pengumuman ini dibuat setelah mendapat persetujuan dari Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja berdasarkan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Tarikh 1 Zulhijah 1444 Hijrah jatuh pada 20 Jun 2023 Masihi dan Hari Raya Korban (10 Zulhijah) bagi seluruh negeri di Malaysia ditetapkan pada hari Khamis, 29 Jun 2023 Masihi. Pengumuman ini disiarkan melalui Radio Televisyen Malaysia (RTM).

Keputusan ini dibuat berdasarkan penelitian teliti oleh Majlis Raja-Raja dan mematuhi kalendar bulan Islam. Tujuannya adalah untuk memastikan keseragaman dalam perayaan Aidiladha di seluruh negara.

Pihak berkuasa juga mengingatkan orang ramai agar mematuhi garis panduan dan prosedur operasi standard (SOP) COVID-19 yang berlaku untuk memastikan perayaan yang selamat dan bertanggungjawab di tengah pandemik yang sedang berlangsung. Adalah penting untuk mengekalkan jarak fizikal, memakai pelitup muka, dan mengamalkan kebersihan yang baik demi melindungi diri sendiri dan orang lain semasa beraya.

Dengan Aidiladha hampir tiba, umat Islam di Malaysia dengan penuh harapan menantikan hari yang diberkati ini untuk menjalankan tugas agama mereka dan merayakan semangat pengorbanan, persatuan, dan kasih sayang. Semoga perayaan ini membawa keamanan, berkat, dan kebahagia

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top