Universiti Awam Perlu Penilaian Risiko Sebelum Anjur Program

Kota Tinggi – Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, meminta Universiti Awam (UA) untuk melakukan penilaian risiko bagi semua acara sosial di institusi pengajian masing-masing, termasuk konsert sebagai langkah untuk memastikan tidak ada pelanggaran terhadap imej UA yang terjaga. Beliau mengharapkan langkah ini akan membolehkan pentadbiran universiti memantau dan mengawal acara serta program yang tidak sesuai.

Dalam satu kenyataan selepas lawatan ke FELDA Bukit Easter, Datuk Seri Mohamed Khaled menyatakan bahawa anjuran konsert bukanlah perkara yang baru dalam kalangan universiti.

Sebagai contoh, setiap konvokesyen umumnya akan mengadakan program seperti konsert. Walau bagaimanapun, beliau memberitahu bahawa dalam konteks baru-baru ini, terdapat insiden yang mungkin mencemarkan sedikit pengisian dalam konsert tersebut. Oleh itu, beliau meminta universiti agar lebih berhati-hati dalam anjuran konsert dan menjalankan penilaian risiko sebelum menganjurkannya.

Beliau juga mengulas tentang insiden penganjuran konsert di sebuah universiti di Terengganu yang baru-baru ini menimbulkan kontroversi. Penganjuran tersebut menunjukkan percampuran lelaki dan wanita, dan dianggap bertentangan dengan imej institusi pengajian tinggi awam (IPTA). Beliau menyatakan kepentingan untuk pihak penganjur dan pelajar berjumpa dengan Bahagian Hal Ehwal Pelajar (HEP) universiti masing-masing untuk membincangkan penganjuran acara dan mengelakkan perkara yang tidak diingini.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top