Universiti Awam Malaysia Jalin Kerjasama Penting Dalam Bidang Agrikultur, Sains Dan Teknologi

Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia terus menjalinkan kerjasama dengan menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) dan Memorandum Kerjasama (MoC) antara Universiti Awam Malaysia (UA Malaysia) dan D-8 International University (D8IU).

Tujuan utama D8IU adalah membangun dan menggalakkan kolaborasi di kalangan negara-negara anggota D-8 melalui pendidikan tinggi. Menerusi laman Facebook Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, Menteri Pendidikan Tinggi, beliau menjelaskan kerjasama yang telah disepakati antara UA Malaysia dan D8IU mencakupi beberapa bidang penting, termasuk agrikultur, sains dan teknologi.

Selain itu, kedua belah pihak juga bersetuju untuk menjalankan bengkel dan program latihan bersama yang dapat meningkatkan kemahiran pelajar. Perluasan kursus ‘dual degree’ juga merupakan langkah positif yang akan membantu meningkatkan produktiviti dan kebolehpasaran para pelajar.

Dalam ucapan Duta Isiak Abdulqadir Imam, Setiausaha Agung Pertubuhan Kerjasama Ekonomi D-8, beliau menghargai peranan Malaysia dalam sektor pendidikan tinggi dan memberikan penghargaan terhadap kesungguhan negara ini dalam mengatasi cabaran dan isu-isu semasa dunia.

Universiti Awam Malaysia Jalin Kerjasama Penting Dalam Bidang Agrikultur, Sains Dan Teknologi - Berita
Universiti Awam Malaysia Jalin Kerjasama Penting Dalam Bidang Agrikultur, Sains Dan Teknologi - 4, UMNOPG

Kementerian Pendidikan Tinggi Malaysia dan UA Malaysia sangat yakin bahwa inisiatif ini, jika dilaksanakan dengan daya usaha dan komitmen yang tinggi, akan memberikan sumbangan yang signifikan terhadap peningkatan imej Malaysia sebagai negara yang menyumbang kepada kesejahteraan masyarakat global.

Kerjasama ini diharapkan akan membawa manfaat yang besar kepada pelajar Malaysia dan negara-negara anggota D-8, serta memberikan dorongan penting dalam pembangunan ekonomi dan saintifik di rantau ini. Semoga kerjasama ini berjaya dan memberi impak positif yang besar kepada pendidikan tinggi Malaysia dan pertumbuhan ekonomi global.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top