Belanjawan 2024 : KPT Terima 16.3 Bilion Bagi Penyelenggaraan UA, Membangun Komuniti, PTPTN, dan Yuran Pengajian Pelajar

KUALA LUMPUR, 15 Oktober 2023 – Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, menyambut baik Inisiatif Belanjawan 2024 yang telah diumumkan oleh Perdana Menteri untuk Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT).

Belanjawan 2024 : Kpt Terima 16.3 Bilion Bagi Penyelenggaraan Ua, Membangun Komuniti, Ptptn, Dan Yuran Pengajian Pelajar - Berita
Belanjawan 2024 : KPT Terima 16.3 Bilion Bagi Penyelenggaraan UA, Membangun Komuniti, PTPTN, dan Yuran Pengajian Pelajar - 2, UMNOPG

Dalam kenyataan melalui platform media sosialnya, Naib Presiden UMNO ini mengungkapkan harapannya bahawa inisiatif ini akan memacu usaha untuk memantap dan memartabatkan sektor pendidikan tinggi negara. Belanjawan tersebut mengagihkan sejumlah RM16.3 bilion kepada KPT, menaik dari RM15.3 bilion pada tahun sebelumnya.

Khaled turut menyoroti beberapa aspek penting dalam belanjawan tersebut. Salah satunya adalah peruntukan bagi memperluas akses Wi-Fi di semua universiti awam, yang dianggap sebagai langkah penting dalam meningkatkan akses pendidikan dalam era digital.

Selain itu, Belanjawan 2024 turut menyuntik dana bagi menyelenggara prasana dan peralatan usang di institusi pendidikan tinggi, serta memberi galakan kepada komuniti rentan untuk mengikuti Program Pembelajaran Sepanjang Hayat di Kolej Komuniti.

Kementerian juga berfokus pada perkembangan ekonomi melalui inovasi dan bakat digital dengan menubuhkan Fakulti Kecerdasan Buatan (AI) pertama negara di Universiti Teknologi Malaysia dengan peruntukan awal sebanyak RM20 juta.

Dalam usaha untuk membantu pelajar yang memerlukan, kerajaan telah bersetuju untuk memberikan diskaun bayaran balik pinjaman dari Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) dengan kadar yang lebih fleksibel. Selain itu, yuran pengajian untuk universiti awam telah dihadkan kepada RM1,500.00 dan pelajar sedia ada yang tidak mampu membayar yuran pengajian tidak akan dihalang daripada mendaftar subjek pada setiap semester.

Inisiatif-inisiatif ini diharapkan dapat memberi dorongan positif kepada pendidikan tinggi negara, memastikan akses yang lebih luas, dan membantu dalam pembangunan ekonomi serta inovasi dalam era kecerdasan buatan.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top