Isu Beras : Kerajaan Malaysia Bakal Bertemu Kerajaan India

Johor Bahru: Kementerian Pertanian dan Keterjaminan Makanan (MAFS) Malaysia berhasrat untuk menjalankan pertemuan dengan Menteri Pertanian dan Kebajikan Petani India bagi memastikan bekalan beras putih ke negara ini terus berjalan lancar.

Menterinya Datuk Seri Mohamad Sabu, menyatakan niat ini sebagai langkah untuk memastikan kestabilan beras putih dan mencegah kenaikan harga beras di Malaysia.

Keberkebimbangan muncul akibat potensi pembatasan ekspot beras putih dari India yang boleh memberi kesan negatif terhadap pasaran beras Malaysis dan dalam usaha untuk mengatasi masalah ini, pihak Malaysia berharap untuk menjalankan perbincangan kerajaan-ke-kerajaan (G2G) dengan India dalam masa terdekat.

“Kita sekarang sedang berhubung bagi mendapatkan tarikh sesuai untuk pergi ke sana supaya kita boleh berbincang secara G2G. Jika mereka menyekat beras putih secara mengejut, ia membawa kesan kenaikan harga beras di Malaysia ini. Beras basmathi ada, boleh import banyak, tetapi beras basmathi ini mahal. Dengan G2G ini, dapatlah kita minta mereka meneruskan untuk eksport beras putih ke Malaysia, itu harapan kita.”

Pihak Malaysia berharap untuk menerima respons positif dari India agar pertemuan ini dapat diatur secepat mungkin, dan sebelum hujung tahun ini. Mohamad Sabu turut menyebut bahawa meskipun isu pasokan beras putih menjadi masalah global, Malaysia masih mempunyai bekalan yang mencukupi.

“Sekarang ini kita lakukan tuaian di Mada (Lembaga Kemajuan Pertanian Muda), dalam masa tidak sampai sebulan ini, ia akan berada di pasaran dan sekarang pun kita ada cuba untuk top-up (tambah) mana-mana yang berlaku kekurangan.”

“Selain India, kita boleh dapatkan bekalan beras putih ini dari Pakistan, Vietnam atau Thailand, sekarang ini isu kekurangan beras menjadi masalah dunia dan kita ini terjejas, tetapi tidak seteruk berbanding negara lain,” katanya.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top