Optimumkan Aset Universiti Untuk Penyelidikan, Strategi dan Teknologi Sukan Negara

PUTRAJAYA, 21 Julai – Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, menekankan pentingnya institusi pengajian tinggi awam (IPTA) dan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) menggunakan ilmu, pendidikan, pakar, dan teknologi terkini dalam membantu perkembangan ekosistem kecemerlangan sukan negara.

Optimumkan Aset Universiti Untuk Penyelidikan, Strategi Dan Teknologi Sukan Negara - Editors Pick
Optimumkan Aset Universiti Untuk Penyelidikan, Strategi dan Teknologi Sukan Negara - 3, UMNOPG

Semua aset yang dimiliki oleh IPTA dan IPTS harus dioptimumkan untuk memajukan sektor sukan, kerana perkembangan sektor ini sangat bergantung pada ilmu, penyelidikan, strategi, dan teknologi.

“Peranan sektor pendidikan tinggi (IPTA dan IPTS) adalah untuk berkongsi penemuan dan pembangunan serta pengetahuan tentang cara meningkatkan dan memperkuatkan sektor sukan negara.”

Optimumkan Aset Universiti Untuk Penyelidikan, Strategi Dan Teknologi Sukan Negara - Editors Pick
Optimumkan Aset Universiti Untuk Penyelidikan, Strategi dan Teknologi Sukan Negara - 4, UMNOPG

Sukan bukan hanya tentang kekuatan fizikal semata-mata, tetapi juga melibatkan penggunaan teknologi dan strategi. Oleh itu, kita perlu menyelidik dan meneroka aspek-aspek ini,” katanya semasa berucap dalam Majlis Anugerah Sukan Majlis Sukan Universiti Malaysia (MASUM) dan Penyerahan Jalur Gemilang Kontinjen IPT Malaysia ke Sukan Universiti Dunia (Universiade) 2023 di Putrajaya malam tadi.

Beliau juga yakin bahawa sumbangan IPTA dan IPTS dalam pembangunan sektor sukan akan membantu memastikan bahawa IPTA dan IPTS sentiasa berada dalam hubungan yang baik dengan pihak berkepentingan dalam sektor sukan.

Mengenai Sukan Universiti Dunia 2023 yang akan berlangsung di Chengdu, China bermula dari 28 Julai hingga 8 Ogos ini, beliau menyatakan bahawa terdapat 96 atlet dari kontinjen Malaysia yang akan menyertai lapan daripada 18 acara yang akan dipertandingkan.

“Kepada para atlet, tunjukkan semangat juang, kesukanan yang tinggi, dan kebanggaan sebagai wakil negara. Pastikan penyertaan anda dalam temasya ini memberikan nilai tambah, pengalaman yang berharga, dan pengetahuan yang bermanfaat bagi perkembangan diri anda,” pesan beliau.

Dengan menggalakkan kolaborasi dan penggunaan ilmu dan teknologi terkini, diharapkan sektor sukan negara dapat terus berkembang dan mencatatkan pencapaian yang gemilang di peringkat antarabangsa.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top