Kebanyakkan Universiti Sudah Habis Peperiksaan Waktu PRN – Datuk Seri Khaled Nordin

KUALA BERANG, 20 Julai – Majoriti penuntut institusi pengajian tinggi (IPT) di enam negeri yang terlibat dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) berpeluang untuk menunaikan tanggungjawab sebagai pengundi. Hal ini disebabkan kebanyakan universiti telah menamatkan peperiksaan dalam tempoh tersebut.

Kebanyakkan Universiti Sudah Habis Peperiksaan Waktu Prn - Datuk Seri Khaled Nordin - Editors Pick
Kebanyakkan Universiti Sudah Habis Peperiksaan Waktu PRN - Datuk Seri Khaled Nordin - 3, UMNOPG

Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, menyatakan bahawa pada tarikh pengundian yang telah ditetapkan pada 12 Ogos, kebanyakan pelajar IPT sudah berada di kampung masing-masing setelah menamatkan peperiksaan.

“Sekarang pelajar sedang menjalani peperiksaan. Pada hari mengundi, kebanyakan universiti sudah habis peperiksaan, memang tengah cuti, pelajar dah ada di kampung masing-masing. Pada masa sama, PRN hanya melibatkan enam negeri. Jadi, ramai pelajar beri pandangan peperiksaan diteruskan, jadi memang tak ada cuti (khas untuk pulang mengundi).”

Kebanyakkan Universiti Sudah Habis Peperiksaan Waktu Prn - Datuk Seri Khaled Nordin - Editors Pick
Kebanyakkan Universiti Sudah Habis Peperiksaan Waktu PRN - Datuk Seri Khaled Nordin - 4, UMNOPG

Sebelum ini, media telah melaporkan bahawa Universiti Utara Malaysia (UUM) dan Universiti Malaysia Pahang (UMP) adalah antara universiti yang terkesan dengan penetapan tarikh pengundian pada 12 Ogos tersebut.

Yang Dipertua Majlis Perwakilan Pelajar (MPP) kedua-dua universiti itu menyatakan bahawa UUM memulakan peperiksaan hujung bulan ini hingga pertengahan Ogos, manakala UMP mengadakan pengambilan baharu bagi pengajian peringkat diploma ketika pelaksanaan PRN.

Pilihan Raya Negeri (PRN) akan berlangsung serentak di enam negeri, iaitu Terengganu, Kelantan, Kedah, Selangor, Pulau Pinang, dan Negeri Sembilan. Selain itu, Terengganu juga akan menyaksikan pelaksanaan Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kuala Terengganu pada tarikh yang sama.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top