30,000 Unit RMMJ Menjelang 2026 – MB JOHOR

PASIR GUDANG – Kerajaan negeri Johor telah mengumumkan peningkatan sasaran pembinaan Rumah Mampu Milik Johor (RMMJ) menjadi 30,000 unit menjelang tahun 2026 dengan memberi tumpuan di kawasan luar bandar. Keputusan ini diambil berdasarkan permintaan yang meningkat daripada rakyat, termasuk di luar daerah ini.

Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi, dalam satu kenyataan, menyatakan bahawa jumlah sasaran tersebut adalah lebih tinggi daripada 21,702 unit yang sebelumnya ditetapkan. Hal ini disebabkan oleh permintaan yang radikal terhadap RMMJ di Johor. Beliau juga menekankan bahawa tindakan perlu diambil untuk menambah lagi unit kediaman ini di setiap daerah dengan sasaran keseluruhan sebanyak 30,000 unit.

Onn Hafiz menyatakan bahawa Pihak Kerajaan akan merangka kaedah terbaik bagi memastikan pelaksanaan pembinaan unit RMMJ di daerah lain berjalan lancar. Tindakan ini diambil dengan tujuan untuk membolehkan lebih ramai rakyat Johor memiliki kediaman sendiri yang terjangkau.

Pada majlis yang berlangsung di Pangsapuri Senibong Indah, Tanjung Senibong, sebanyak 222 unit kediaman RMMJ jenis C telah diserahkan kepada pembeli. Pembangunan pangsapuri ini dilakukan oleh syarikat Crescendo Land Sdn. Bhd. dan telah memperoleh Sijil Penyiapan dan Pematuhan (CCC) pada 11 Jun yang lalu.

Setiap unit pangsapuri ini mempunyai keluasan 1,003 kaki persegi dan dilengkapi dengan tiga bilik tidur, dua bilik air, ruang tamu, dan dapur. Penduduk juga akan menikmati kemudahan awam yang lengkap seperti tempat letak kereta, padang futsal, tadika, surau, dewan serbaguna, taman permainan kanak-kanak, bilik pengurusan, tandas, dan pondok pengawal keselamatan.

Dengan peningkatan sasaran pembinaan RMMJ dan langkah-langkah yang diambil oleh kerajaan negeri Johor, diharapkan lebih banyak keluarga di Johor akan dapat memiliki rumah sendiri yang terjangkau dan memenuhi keperluan mereka.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top