Kerjasama Universiti, Industri Beri Manfaat Perkembangan Teknologi Baru

Universiti Malaysia Pahang (UMP) menjalin kerjasama yang erat dengan industri tempatan untuk memastikan penyelesaian kepada isu-isu dan cabaran yang dihadapi oleh industri. Tindakan ini akan melibatkan pemberian peruntukan penyelidikan kepada universiti serta pengembangan teknologi dan produk baharu yang boleh memberi manfaat kepada kedua-dua pihak.

Menurut Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin hasil daripada lawatan ke UMP, beliau berpuas hati dengan perkembangan dan pencapaian universiti tersebut. UMP dianggap sebagai salah satu universiti teknikal yang memberikan penekanan kepada pendidikan teknikal dan vokasional.

Kerjasama Universiti, Industri Beri Manfaat Perkembangan Teknologi Baru - Berita
Kerjasama Universiti, Industri Beri Manfaat Perkembangan Teknologi Baru - 2, UMNOPG

Beliau turut menyatakan bahawa 98.67 peratus graduan UMP berjaya mendapatkan pekerjaan selepas tamat pengajian, melebihi kadar pekerjaan di universiti awam atau institusi pengajian tinggi lain. Selain itu, 20 peratus graduan UMP turut mendapat gaji melebihi RM3,000 kerana hubungan yang baik dan rapat dengan pihak industri.

Kerjasama yang erat antara universiti dan industri adalah penting dalam memastikan penyediaan tenaga kerja yang berkualiti dan relevan dengan keperluan industri semasa. UMP telah menunjukkan komitmen dalam menyumbang kepada pembangunan negara melalui pendidikan teknikal yang berkualiti tinggi dan hubungan yang kukuh dengan pihak industri.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top