Lawatan Kerja Datuk Seri Khaled ke USIM

Lawatan Kerja Yang Berhormat Menteri Pendidikan Tinggi ke USIM

NILAI, 1 Februari 2023 – Yang Berhormat  Menteri Pendidikan Tinggi Dato’ Seri Mohamed Khaled Nordin yang juga merupakan Naib Presiden UMNO telah mengadakan lawatan kerja ke Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) pada 1 Februari 2023. Delegasi Yang Berhormat Menteri telah disambut oleh Pengurusan Tertinggi Universiti yang diketuai oleh Naib Canselor Prof. Dato’ Dr. Sharifudin Md Shaarani.

Mengiringi Yang Berhormat  Menteri  adalah Datuk Dr. Mohd Zabri Yusoff, Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan dan Pembangunan) Kementerian Pendidikan Tinggi; Yang Berbahagia Dato Prof. Dr. Husaini Omar, Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi, Yang Berusaha Encik Ahmad Rizal Adnan, Timbalan Ketua Pengarah Pendidikan Tinggi (Penyelidikan dan Antarabangsa).

Lawatan Kerja Datuk Seri Khaled Ke Usim - Berita
Lawatan Kerja Datuk Seri Khaled ke USIM - 3, UMNOPG

Lawatan kerja ini dimulakan dengan lawatan ke reruai pameran di lobi canselori. Sebanyak 21 reruai dari pelbagai Pusat Tanggungjawab (PTj) telah mempamerkan pencapaian dan projek inovasi universiti antaranya Perkhidmatan Klinik Pakar Mata Bergerak (Klip Mobile), Quality CPR for Training (Q-Cat), Klinik Guaman, Learning SpaceSalah Chair Using Electronic Sensor dan Global Islamic Games/Halal.

Naib Canselor Prof. Dato’ Dr. Sharifudin Md Shaarani telah membentangkan Fokus dan Pencapaian Universiti (Journey and Milestone), Cabaran Utama Universiti, Bidang Tujahan (Niche Area), Sumbangan Kepada Komuniti, Masyarakat dan Negara, serta Inisiatif Berimpak dan Keberhasilan Tinggi.

Aspirasi USIM Cemerlang, USIM Disayang yang digagaskan oleh Naib Canselor diterjemahkan dengan maksud kecemerlangan itu bukan sahaja secara individu, bahkan secara holistik di mana warga USIM perlu bergerak sederap dan senada untuk mengangkat dan memartabatkan institusi ilmu Naqli Aqli ini sebagai sebuah universiti yang terbaik dan cemerlang di Malaysia.

Empat teras utama ‘USIM Cemerlang, USIM Disayang’ adalah:

  • Visibility@USIM
  • Financial Sustainability@USIM
  • Care@USIM
  • Community@USIM

Ketua Bahagian UMNO Bahagian Pasir Gudang itu juga menekankan supaya USIM perlu keterlihatan antaranya dengan melebar dan memperkukuh hubungannya dengan universiti serantau. Begitu juga memperhebatkan perkhidmatan pusat halal serta tawaran program Islamic Financenya. USIM beriltizam dan memegang tekad yang tinggi supaya agenda ini akan berjaya mencapai matlamatnya dengan adanya dukungan hebat dari semua pihak.

Lawatan Kerja Datuk Seri Khaled Ke Usim - Berita
Lawatan Kerja Datuk Seri Khaled ke USIM - 4, UMNOPG

Pengurusan universiti itu juga amat berbesar hati dan mengucapkan terima kasih yang tidak terhingga di atas kesudian Yang berhormat Menteri Pendidikan Tinggi yang sudi melapangkan masa untuk hadir ke USIM pada pagi ini.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top