Mohon Kerajaan Pertimbang Lima Tuntutan ‘Rider’ – Azleen Ambros

Semalam (Isnin, 20 September) – Sekretariat Hal Ehwal Pekerja Muda PEMUDA UMNO MALAYSIA yang saya turut anggotai telah menganjurkan sidang meja bulat berkenaan tuntutan dan hak penggerak ekonomi gig, khususnya penunggang p-hailing.

Sebelum sidang meja bulat itu berlangsung, Ketua Pemuda UMNO Malaysia DR ASYRAF WAJDI DUSUKI telah menerima memorandum daripada wakil-wakil persatuan yang mewakili kumpulan ini.

Antara lain memorandum mengandungi isu, permasalahan serta perincian tuntutan dan hak mereka selaku penggerak ekonomi gig dalam sektor p-hailing ini.

Tidak dinafikan peranan penggerak ini menyumbang kepada keuntungan besar syarikat-syarikat penyedia perkhidmatan seperti Grab, Food Panda, Lala Move, Mr. Speedy dan lain-lain.

Alhamdulillah, hasil sidang meja bulat berkenaan sebulat suara bersetuju mengemukakan 5 resolusi penting menyentuh mengenai soal-soal kebajikan, keselamatan, keadilan dan kelangsungan masa depan penggerak ekonomi gig ini untuk diangkat ke perhatian kerajaan.

Tuntutan yang mungkin memerlukan sedikit masa untuk dilaksanakan berkaitan keperluan untuk mengiktiraf kumpulan ini selaku pekerja yang akan melibatkan pindaan kepada Akta Kerja 1955, selain to formalise hubungan antara pihak penyedia perkhidmatan dengan kumpulan ini.

Namun, itu tidak menjejaskan fokus untuk meja bulat tersebut turut memperjuangkan beberapa tuntutan quick win yang boleh diumumkan dalam pembentangan Bajet 2022, seperti penyelerasan kadar upah dan komisen yang berkadar dengan pelaksanaan dasar gaji minimum.

In sha Allah, dalam masa terdekat, sekretariat akan mengadakan perjumpaan, pertemuan dan libat urus sebagai usaha melobi pihak-pihak berkepentingan dalam memastikan setiap tuntutan yang terkandung dalam resolusi semalam dapat direalisasikan.

Azleen Ambros
Exco Pemuda Malaysia
Ketua Pemuda UMNO Bahagian Pasir Gudang

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top