Pasir Gudang Bandar Sejahtera Dan Tersohor

PASIR GUDANG: Majlis Perbandaran Pasir Gudang (MPPG) terus proaktif dalam menyusun langkah bagi memberi perkhidmatan terbaik buat penduduk Pasir Gudang. Menurut YDP MPPG, Md Za’nal bin Hj Misran antara langkah yang diambil oleh MPPG antaraya melalui program Mesra Rakyat, Mesra Industri dan mesra Peniaga Kecil dengan menggunakan konsep ‘townhall’.

Selain itu, program perkongsian perlaksanaan bersama komuniti yang melibatkan JPP, Ahli Majlis dan penduduk setempat seperti taman komuniti dimana komuniti setempat akan menguruskan tempat berkenaan dan pihak MPPG hanya membekalkan pokok dan baja. Ini akan memberi komuniti setempat lebih menghargai sesuatu kawasan jika ia dijaga sendiri oleh mereka.

Program 5s masjid antara keutamaan yang ditekankan oleh MPPG dimana perkongsian ilmu berkenaan penyusunan file dan pendekatan terbaik untuk menjadikan masjid mesra pengguna yang boleh memberi keselesaan kepada jemaah.

Pada tahun 2015, MPPG telah mewujudkan whatsapp group sebagai langkah perkongsian pemantauan untuk menjadikan masyarakat mata dan telinga supaya visi MPPG untuk menjadikan Pasir Gudang bandar mampan yang meliputi sektor pembangunan, ekonomi dan alam sekitar terus tercapai.

Kutipan anggaran cukai juga meningkat dari RM 101 JUTA kepada RM 121 JUTA dan ini menunjukkan kepercayaan dan permuafakatan penduduk Pasir Gudang yang percaya terhadap pembangunan infrastruktur dan kemudahan awam seperti pembinaan Dewan Taman Scientex yang menelan belanja sebanyak RM 2.3 Juta dan bantuan RM 1Juta dibantu oleh pihak Kerajaan Johor.

Turut hadir dalam Program Gerak Mesra Perdana MPPG Dan Perasmian Dewan Taman Scientex yang telah disempurnakan oleh YAB Dato Mohamed Khaled Bin Nordin, ADUN Permas merangkap Menteri Besar Johor di Dewan Taman Scientex Pasir Gudang.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top