BN-UMNO tidak berundur, masih menetapkan calon untuk PRK Kemaman

Barisan Nasional (BN) melalui UMNO akan terus mengumumkan calon dalam Pilihan Raya Kecil (PRK) Parlimen Kemaman pada 2 Disember ini. Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menyatakan bahawa pihaknya menyertai setiap pilihan raya bukan semata-mata untuk menang atau kalah. Beliau berkata PRK merupakan peluang terbaik bagi parti politik termasuk UMNO untuk mendekati masyarakat setempat dan menyampaikan hala tuju perjuangan mereka.

Katanya sama ada menang atau kalah bukanlah persoalan, tetapi ketika berlaku PRK ia memberi peluang kepada mereka untuk berjumpa dengan rakyat dan menerangkan mengenai prinsip perjuangan serta perancangan parti. Beliau menyatakan terserahlah kepada rakyat sama ada mereka mahu menerima atau tidak. Jika PAS yakin boleh menang besar, mengapa mereka takut jika UMNO turut serta. Dengan izin Allah, UMNO akan mengumumkan calon.

Beliau yang juga Menteri Pendidikan Tinggi menyatakan demikian selepas merasmikan UiTM Kampus Pasir Gudang di Bandar Seri Alam. Sebelum ini, Ketua Penerangan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU), Datuk Razali Idris menyatakan masih belum terlambat bagi UMNO menarik diri daripada PRK Parlimen Kemaman untuk mengelakkan kekalahan memalukan seperti berlaku dalam PRK Parlimen Kuala Terengganu.

Suruhanjaya Pilihan Raya menetapkan tarikh PRK Parlimen Kemaman pada 2 Disember dengan 18 November sebagai tarikh penamaan calon. Pengundian awal pada 28 November dengan tempoh berkempen selama 14 hari. PRK diadakan berikutan keputusan Mahkamah Pilihan Raya Terengganu membatalkan kemenangan calon PAS, Che Alias Hamid pada PRU15.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top