Post Moterm PRN Sedang Dijalankan Diperingkat Negeri Dan Sayap Parti

Umno sedang mengambil langkah proaktif untuk menganalisis kekalahan yang dialami dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) pada 12 Ogos lalu dan sedang usaha mengenal pasti faktor-faktor yang telah menyumbang kepada kehilangan kerusi melalui proses pascanilai yang sedang berjalan.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, mengumumkan bahawa pascanilai ini sedang dijalankan di peringkat negeri dan juga di sayap-sayap parti.

“Saya percaya setiap negeri dan sayap sedang melakukan perkara itu sebelum kita kumpulkan (dapatan),” kata beliau kepada wartawan selepas merasmikan edisi sulung Debat Perdana MADANI 2023 di Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) di Bangi.

Pada peringkat pascanilai ini, Umno sedang mengkaji secara teliti status parti pasca PRN. Kemenangan yang dicapai oleh Umno, yang mewakili Barisan Nasional (BN), adalah sebanyak 19 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dari jumlah 108 kerusi yang dipertandingkan dalam PRN di enam negeri.

Keputusan PRN ini melihat BN memenangi 14 kerusi di Negeri Sembilan, sementara dua kerusi diperoleh masing-masing di Selangor dan Pulau Pinang. Selain itu, satu kerusi dimenangi di Kelantan, tetapi BN gagal untuk meraih sebarang kerusi di Kedah dan Terengganu.

Mohamed Khaled yang juga menjabat sebagai Menteri Pendidikan Tinggi turut menekankan bahawa pascanilai ini tidak hanya bertujuan untuk mengenal pasti kelemahan parti, tetapi juga untuk merungkai banyak faktor yang mungkin mempengaruhi keputusan PRN tersebut. Langkah ini diambil sebagai usaha untuk memastikan Umno dapat mengambil langkah-langkah strategik dan pemulihan yang sesuai.

Sebelum ini, pada minggu lepas, Mohamed Khaled telah mengumumkan niat Umno untuk menjalankan pascanilai ini sebagai langkah awal dalam memahami sepenuhnya isu-isu yang berkontribusi terhadap hasil PRN yang tidak dijangka. Diharapkan langkah ini akan membantu parti mengukuhkan kedudukan serta meraih sokongan yang lebih kukuh dalam pilihan raya akan datang.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top