Kebersamaan UMNO dan BN dalam Kerajaan Perpaduan Penting bagi Kepentingan Rakyat

Kuala Lumpur, 1 Jun – Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Negeri Johor, Noor Azleen Ambros, menyatakan bahawa kebersamaan antara UMNO dan Barisan Nasional (BN) dalam Kerajaan Perpaduan perlu dijaga dan merupakan perkara yang sangat penting.

Beliau menjelaskan bahawa kerjasama antara UMNO/BN dan Pakatan Harapan (PH) dalam pentadbiran negara adalah satu aspek yang positif dan memberikan manfaat kepada rakyat. “Kerjasama antara parti UMNO/BN dan Pakatan Harapan (PH) dalam Kerajaan Perpaduan ini telah ditunjukkan dan diperkukuhkan, dengan tujuan untuk memberi manfaat kepada rakyat, terutamanya melalui Konvensyen Nasional yang baru-baru ini diadakan.”

“Ini bermakna pandangan, pendirian, dan dasar-dasar utama UMNO dalam perkara-perkara yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat sentiasa diambil kira melalui enam orang menteri Kabinet yang dilantik, dan ini sebenarnya memberi keuntungan kepada UMNO.”

“Antara lain, kepentingan penyertaan UMNO dalam Kerajaan Perpaduan adalah untuk memastikan dasar-dasar UMNO dalam pelbagai aspek pembangunan negara dan kesejahteraan rakyat dapat mempengaruhi dasar-dasar kerajaan,” katanya kepada UMNO Online.

Pada masa yang sama, beliau yang juga Ketua Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian Pasir Gudang menyatakan bahawa Perhimpunan Agung UMNO (PAU) 2023 mempunyai makna penting dalam dinamik politik baharu.

“PAU 2023 adalah penting sebagai platform bagi kita untuk benar-benar bersedia dalam menguruskan dinamik politik baharu melalui kebersamaan dalam Kerajaan Perpaduan.”

“Konteks dan situasi semasa sebenarnya memerlukan UMNO untuk mengukuhkan kedudukannya dalam Kerajaan Perpaduan. Bagi UMNO, kita perlu memahami bahawa kita perlu kembali menjadi parti teras dan utama yang mewakili kepentingan orang Melayu.”

“Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri bukanlah satu tugas yang mudah. Oleh itu, kesatuan dan muafakat sebagai satu parti adalah sangat penting dan perlu diterjemahkan melalui PAU 2023 yang akan datang,” jelasnya.

PAU 2023 akan diadakan dari 7 hingga 10 Jun. Sebelum ini, PAU sebelumnya menyaksikan penganjuran PAU Khas untuk meminda dua Perlembagaan UMNO.

Ini melibatkan Rang Undang-Undang Akta Anti Lompat Parti dan penambahan perwakilan secara automatik yang melibatkan Ketua Penerangan Bahagian UMNO dan tiga sayap di peringkat bahagian di seluruh negara.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top