Selangor, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah dan Terengganu Bakal Bubar Dun

SEREMBAN, 16 Mei – Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan akan dibubarkan pada hujung Jun ini bagi memberi laluan kepada Pilihan Raya Negeri (PRN), kata Menteri Besar Datuk Seri Aminuddin Harun.

Beliau mengumumkan perkara tersebut kepada Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Tuanku Munawir.

Aminuddin, yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sikamat, menyatakan bahawa keputusan tersebut telah dibincangkan dalam mesyuarat bersama Menteri Besar serta Ketua Menteri bagi negeri Selangor, Pulau Pinang, Kelantan, Kedah, dan Terengganu.

“Kami telah membuat keputusan untuk membubarkan DUN tersebut pada bulan yang sama dengan negeri-negeri lain, meskipun pada tarikh yang berbeza.

“Ada yang mungkin akan membubarkan DUN mereka awal, iaitu hujung bulan ini, awal bulan Jun, dan ada juga yang akan membubarkan hujung bulan Jun dan awal Julai. Kami akan membubarkan DUN pada hujung bulan Jun, insya-Allah, mungkin 1 Julai sebagai hari terakhir,” katanya kepada wartawan selepas melancarkan penamaan semula Jalan Sikamat menjadi Jalan Dato’ Syeikh Mohd Murtadza di sini hari ini.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14), Pakatan Harapan (PH) memenangi 20 daripada keseluruhan 36 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN), manakala baki kerusi dimenangi oleh BN.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top