UPM – Ke Arah Universiti Pertanian

Taklimat di Universiti Putra Malaysia

Hari ni, Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin membuat lawatan kerja ke Universiti Putra Malaysia

(UPM). Turut hadir Dato’ Dr. Megat Sany Megat Ahmad Supian, Timb. Ketua Setiausaha KPT, Dato’ Prof. Dr. Husaini Bin Omar, Ketua Pengarah JPT, Dato Prof. Dr. Mohd Roslan Bin Sulaiman, Naib Canselor UPM serta pengurusan kanan universiti.

Lawatan yang dimulakan dengan sesi taklimat oleh Naib Canselor berkenaan fokus, pencapaian serta perancangan UPM pada masa hadapan. Ucapan tahniah atas usaha yang telah dilakukan bagi menjayakan hasrat universiti sebagai sebuah universiti pertanian. Tidak dinafikan bahawa pertanian merupakan perkara penting yang perlu diberi perhatian bag menghadapi krisis ketidakcukupan bekalan makanan.

Upm - Ke Arah Universiti Pertanian - Berita
UPM - Ke Arah Universiti Pertanian - 2, UMNOPG

UPM perlu merencana pelbagai inisiatif bagi menghasilkan solusi bagi menangani cabaran yang dihadapi negara seperti kos makanan yang tinggi, kurangnya produktiviti serta minat masyarakat untuk mempelajari bidang pertanian.

Ketua Bahagian UMNO Pasir Gudang dalam lawatan itu juga menekankan supaya perbanyakkan program pemindahan ilmu untuk masyarakat seperti ‘social entrepreneurship’ dan ‘social innovation’. Begitu juga program agropreneur.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top