Pendirian UMNO Amat Jelas… Institusi Raja Dipertahan, Demokrasi Dikembalikan – Mohamad Hasan

KUALA LUMPUR, 22 Jun – Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan menegaskan bahawa pendirian UMNO selama ini sangat jelas bahawa institusi raja mesti dipertahankan dan demokrasi mesti di kembalikan dengan memanggil persidangan Parlimen.

Ujarnya, titah Yang di-Pertuan Agong untuk mengadakan segera Persidangan Parlimen amatlah wajar dan bertepatan serta pandangan dan hikmah yang di suarakan oleh Majlis Raja-Raja dalam kenyataan terbaru Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja juga sangatlah prihatin dan bijaksana.

“Pendirian ini insya-Allah akan dibawa ke Majlis Tertinggi untuk ketetapan selanjutnya,” katanya dalam kenyataan berkaitan hal ini menerusi laman facebooknya, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Rantau, juga berpandangan bahawa Parlimen wajar menjalankan peranannya sesuai dengan doktrin pemisahan kuasa.

“Semasa persidangan Parlimen, apa jua perkara boleh dibahaskan tetapi mestilah sesuai dengan peraturan mesyuarat.

Pendirian Umno Amat Jelas… Institusi Raja Dipertahan, Demokrasi Dikembalikan – Mohamad Hasan - Berita
Pendirian UMNO Amat Jelas… Institusi Raja Dipertahan, Demokrasi Dikembalikan – Mohamad Hasan - 2, UMNOPG

“Memberikan pelbagai syarat tentang apa yang boleh dan tidak boleh dibahaskan dan diusulkan di Parlimen adalah tidak demokratik dan bercanggahan dengan kebebasan Parlimen.

“Penegasan saya ialah apa jua keputusan UMNO dalam kemelut politik semasa, mesti bersandarkan mandat dari Perhimpunan Agung dan dibincangkan secara kolektif oleh Majlis Tertinggi.”

Katanya, ini termasuklah kedudukan UMNO dalam kerajaan, menolak kerjasama dengan parti atau individu tertentu yang tidak akan menguntungkan UMNO serta pendirian UMNO tentang pelbagai isu semasa.

“Semua ketetapan yang telah diputuskan oleh Perhimpunan Agung UMNO adalah terpakai dan Majlis Tertinggi wajar menterjemahkan mandat ini dengan sebaiknya.

“Semoga kita terus bertaut antara satu sama lain dan menghindari segala usaha memecah-belahkan kesatuan dalam parti UMNO ini,” katanya lagi. – UMNO Online

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top