Subsidi Yuran IPT Akan Terus Dinikmati Pelajar Tempatan

SINTOK – Menteri Pendidikan Tinggi, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin, dengan tegas menyatakan bahawa kerajaan tidak mempunyai sebarang rancangan untuk menarik balik subsidi yuran pendidikan tinggi yang dinikmati oleh pelajar tempatan di institusi pendidikan tinggi awam seluruh negara.

Menjadikan bidang pengajian ekonomi sebagai contoh, di mana kos sebenar pengajian untuk tempoh empat tahun dapat mencapai RM70,000 hingga RM80,000, tetapi di universiti awam, kos tersebut hanya RM2,000 hingga RM3,000. Beliau juga menekankan bahawa di Universiti Teknologi MARA (UiTM), yuran setiap semester hanya berjumlah RM200, dan dua semester setahun bersamaan dengan RM400, walaupun kos sebenarnya adalah beribu-ribu ringgit. Oleh itu, kerajaan akan terus menyediakan subsidi bagi pelajar tempatan yang menuntut di universiti awam.

Subsidi Yuran Ipt Akan Terus Dinikmati Pelajar Tempatan - Berita
Subsidi Yuran IPT Akan Terus Dinikmati Pelajar Tempatan - 2, UMNOPG

Selain subsidi, kerajaan juga menyediakan pinjaman melalui Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) kepada penuntut yang ingin menyambung pengajian dengan jumlah pinjaman sehingga RM3.5 bilion setiap tahun.

Dalam tahun ini, seramai 10,000 pelajar telah mendapat pengecualian bayaran yuran di universiti awam, dengan nilai keseluruhan RM30 juta bagi sesi kemasukan tersebut.

Menyedari pentingnya peranan universiti dalam melahirkan modal insan yang berkualiti, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin menyeru universiti di negara ini untuk merangka perancangan dan strategi masing-masing bagi menjayakan kerangka Ekonomi MADANI. Beliau menekankan bahawa kejayaan setiap pelan kerangka ekonomi tidak mungkin dapat dicapai tanpa sumbangan universiti dalam melahirkan modal insan yang berkualiti.

Dalam kunjungan ke Universiti Utara Malaysia (UUM) hari ini, Datuk Seri Mohamed Khaled Nordin turut melancarkan Program SULUNG peringkat UUM. Program ini merupakan inisiatif Kementerian Pendidikan Tinggi (KPT) yang bertujuan memberikan peluang dan kemudahan kepada generasi pertama dalam keluarga B40 untuk melanjutkan pengajian di menara gading.

Turut hadir dalam acara tersebut, Timbalan Ketua Setiausaha KPT, Datuk Dr Megat Sany Megat Ahmad Supian, dan Naib Canselor UUM, Prof Dr Mohd Fo’ad Sakdan.

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top