..."/>

Pemuda Johor sepakat tubuh Sekretariat Bertindak Sukarelawan Pemuda UMNO Johor

KUALA LUMPUR: Pergerakan Pemuda Umno Johor sepakat menubuhkan Sekretariat Bertindak Sukarelawan Pemuda Umno Johor bagi membantu mangsa-mangsa banjir yang kini melanda negeri itu, sekali gus meringankan beban mereka.

Ketuanya, Hahasrin Hashim, berkata sekteriat itu akan menjalinkan kerjasama dengan sukarelawan mahasiswa dan mahasisiwi beberapa universiti tempatan seperti Universiti Teknologi Malaysia (UTM), Universiti Teknologi Mara (UITM), Universiti Kuala Lumpur (UniKL) dan Universiti TunHussein Onn Malaysia (UTHM).sejajar dengan kepekaan dan keinsafan terhadap masalah rakyat dan sebagai memperkasakan khidmat bakti

“Kita akan ke Sekijang dan Segamat esok untuk menyampaikan bantuan dan mendengar permasalahan mereka dan mungkin kami akan buat tindakan susulan sebagai contoh terlibat dalam kerja-kerja pembersihan selepas banjir surut,” katanya.

Beliau berkata, terdapat beberapa kaedah bantuan yang akan dilaksanakan oleh seketeriat itu iaitu membantu kerja-kerja di pusat pemindahan, bantuan ubat-ubatan dan keperluan lain serta bantuan membersihkan kawasan rumah-rumah mangsa banjir.

Katanya lagi, penubuhan seketeriat itu juga diharap dapat menyuburkan budaya sukarelawan di kalangan generasi muda terhadap golongan yang memerlukan.

One Comment;

 1. Zalizah said:

  Assalam..

  Kami mohon bantuan rumah ttbakar

  Puan Ingat saya lagi tak? Saya Zalizah Wati pernah menjawat jawatan sebagai keselamatan di kawasan UMNO CAW.Megah Ria pada PRU13 . Kami Mohon Bantuan No 17,Jalan Rumbia 15, TamanDaya. 019-7618124

  JOHOR BAHRU – “Saya pelik dan terkejut apabila mendengar jiran belakang rumah menjerit terbakar.. terbakar.. sebaik elektrik secara tiba-tiba terpadam ketika hujan lebat berserta petir, petang kelmarin,” kata mangsa kebakaran, Mohd Hafiez Muhamad Bkhari, 38.

  Mohd Hafiez berkata, ketika kejadian lebih kurang jam 5.15 petang itu dia sedang berehat bersama isteri, Zalizah Wati MdJali, 34, di dalam bilik, sementara anak sulungnya berada diruang tamu bersama rakannya.

  Menurutnya, dia berusaha mencari tempat yang terbakar, namun hanya kepulan asap yang kelihatan datang dari arah rumah jiran sebelahnya.

  “Saya pada mulanya menjangkakan hanya terputus bekalan elektrik biasa, tapi jeritan jiran itu sebenarnya yang mengejutkan kami sekeluarga untuk berlari keluar rumah.

  “Selepas diselidik rupanya rumah jiran sebelah yang terbakar, tapi dengan begitu cepat merebak ke rumah saya,” katanya kepada Sinar Harian ketika ditemui di kediamannya di Taman Daya, di sini, semalam.

  Seorang lagi mangsa, Murni Suryani Md Yasid, 38, berkata, dia yang berada di tempat kerja terkejut sebaik menerima panggilan kecemasan daripada jiran kira-kira jam 5 petang.

  Menurutnya, hatinya sayu mengenangkan tingkat atas rumahnya yang musnah terbakar memandangkan kenangan bersama arwah ibunya di situ.

  “Sebelum ini saya tinggal bersama ibu, tapi selepas ibu meninggal dunia, saya tinggal sendirian di rumah ini.

  “Terkejut dan hampir pitam apabila saya melihat rumah di bahagian tingkat atas sudah berubah menjadi arang sebaik tiba di perkarangan rumah dari tempat kerja,” katanya.

Comments are closed.

Top