Memahami Kuasa Pengampunan Diraja oleh Yang di-Pertuan Agong

Tahukah anda bahawa Yang di-Pertuan Agong (YDPA) mempunyai kuasa untuk memberikan pengampunan di Malaysia? Kuasa ini termaktub dalam Perkara 42 Perlembagaan Persekutuan dan berlaku untuk kesalahan yang dilakukan di Wilayah Persekutuan. Bagi negeri-negeri lain, Raja atau Yang di-Pertua Negeri mempunyai kuasa yang serupa.

Poin-poin Utama:

  • Banduan boleh mengemukakan petisyen pengampunan serta-merta selepas disabitkan dan boleh mengemukakan permohonan semula setiap tiga tahun, dengan petisyen seterusnya setiap dua tahun.
  • Lembaga Pengampunan memainkan peranan penting dalam mempertimbangkan petisyen ini, dengan ahli termasuk YDPA, Peguam Negara Persekutuan, dan menteri yang bertanggungjawab bagi Wilayah Persekutuan.
  • YDPA tidak terikat dengan nasihat Lembaga Pengampunan dan mempunyai prerogatif perlembagaan untuk memutuskan permohonan pengampunan.
  • Keputusan YDPA adalah muktamad dan tidak boleh dicabar di mahkamah, seperti yang ditetapkan dalam kes perundangan penting seperti Datuk Seri Anwar bin Ibrahim v Mohd Khairul Azam bin Abdul Aziz & anor [2023] dan lain-lain.

Kes Sejarah:

  • Pada awal tahun 1970an, Datuk Haji Harun Idris diberi pengampunan atas tuduhan rasuah selepas permohonan oleh Tun Dr. Mahathir yang ketika itu Timbalan Perdana Menteri.
  • Pada awal tahun 1980an, Datuk Mokhtar Hashim dijatuhkan hukuman mati yang kemudian dikurangkan menjadi penjara seumur hidup, dan beliau dibebaskan selepas menerima Pengampunan Diraja pada tahun 1991.

Ingat, kuasa budi bicara adalah prerogatif diraja yang menekankan pentingnya keadilan dan belas kasihan dalam sistem perundangan kita.

#YangDiPertuanAgong #PengampunanDiraja #UndangUndangMalaysia #SistemKeadilan

Disusun oleh:
Indraputra Bin Hj Ibrahim
Ketua Penerangan UMNO Bahagian Pasir Gudang

Rujukan:
SOALAN LAZIM BERKAITAN KUASA PENGAMPUNAN OLEH YANG DI-PERTUAN AGONG (PDF) – Oleh Penerangan UMNO Malaysia, 4 Februari 2024

Facebook
WhatsApp
Telegram
Twitter
Pinterest
Scroll to Top